Hogyan használjuk a GPX-et?

cikk, 2019.04.26. 15:48, szerző: sodi

Ne félj használni a technika vivmányait. Töltsd le ajánlott applikációnkat okostelefonodra, majd tölts le napi szakaszaink térképeit.

Locus Map alkalmazás telepítése:

1. Töltsük le a Locus app-ot a Google Play áruházból. (Kétféle verzió van, Locus Map Free és az 1800 Ft-ba kerülő Locus Map Pro. A Pro verzió funkciókban gazdagabb, de a Mapsforge térképek offline használatához a Locus Map Free is megfelel, csak a felső sorban megjelenő reklámokkal kell kibékülnünk)

2. Alapból a készülék belső memóriájába történik a telepítés. A Locus térképek kezelését az SD kártyán az Android 3.4 előtti és a 4.01 utáni verziói támogatják. (A kettő közötti verziók nem engedélyezik az SD kártyára visszaírást, így sem a Locus, sem a térképek nem lehetnek az SD kártyán.
A program áthelyezése az SD kártyára a következő módon történhet az Android 4.01 verzió felett: Telefon -> Beállítások -> Alkalmazáskezelő -> Locus Map -> Áthelyezés SD kártyára)

Off-line térképek manuális telepítése Locus Map alá:

1. Töltsük le a kiválasztott ország térképét.

2. A letöltött és kicsomagolt zip file tartalmát másoljuk be a /Locus/mapsVector könyvtárba. (Pl. így: Locus/mapsVector/Hungary_openmaps_eu_europe.map, a Locusból lépjünk ki a bemásolás előtt)

3. A bemásolt térkép megnyitásához a Locus-ban kattintsunk a jobb felső sarokban a "térkép" ikonra. Ekkor az Offline oldalon már megjeleníti a Locus/mapsVector mappát, amibe belépve kiválasztjuk a térképet (ha bármi gond van a térkép megjelenítésével, akkor a telefon és a Locus újraindítása segíthet.)

Ingyenesen letölthető térképek az interneten:
 https://openmaps.eu/mariaut?fbclid=IwAR0CjADqBir5cLmgU-LZgCqslxdTemhlkWA_sRq6N6T_OZp20dhsvkFRNPw 

vagy

https://turistautak.openstreetmap.hu/mariaut/mariautlista.php?fbclid=IwAR1XWH4lwj3kqaT-JtoIxeUfe6XiK8AAmYBZ-ySdisb0Tz2UAtEQUIep_f8

Megjegyzés: Az androidos böngészőből közvetlenül is lehet telepíteni a térképeket, de inkább az off-line telepítés az ajánlott, mert az elakadó letöltések gondokat okozhatnak. Az OpenMaps térképek általában csütörtök reggelenként frissülnek a kedd esti OSM adatok alapján. Online térképek használata A térkép ikonra kattintva az Online oldalon nagyon sok olyan térkép felsorolását találjuk, amiket a Locus felhasználók ingyenesen vagy előfizetés alapján használhatnak. A megtekintéshez adatforgalomra vagy WiFi elérésre van szükség. A már megtekintett lapokat a gyorsító tárban megőrzi a Locus, így azok már később off-line módban is megjeleníthetők. A rengeteg online térképet tartalmazó felsorolásból én a következőket szoktam használni.