Sudár György

cikk, szerző: svg

A Mária út lila jelzésü utvonala Máriazelltől Csiksomlyóig 1200 km –en ősi Mária zarándokhelyeken át húzódik egy napi járásra.Ezek az 1 UTON zarándoknapon kb 50 szakaszt jelentenek. A közbeeső települések zarándok kibocsátók. Így kőszeg is,  keleti és nyugati irányba is. Mi Csepreg melleti ősi CSÉKÉD nevű település Nagyboldogasszony templomát céloztuk meg.Tóparton, a róla nevezett patakkal körüljárt dombon óriási hársfák árnyékában várja sok évszázada minden irányból érkező zarándokokat,Olmód, Répcevis,Újkér,Acsád, Ablánc,Szeleste irányából. Még Csényéböl  is érkeznek, ahonnan a falu másik fele Celldömölk felé zarándokol.

Kőszegről 16-an indultunk, Német Csaba kőszegi káplán úr vezetésével

.Útközbeni településekről aztán 150-200 körüli létszámra szaporodtunk,babakocsis családokkal együtt. A csapat tagjainak egy része már törzstag,de minden évben más célér zarándokolunk.2014 ben az EGYSÉGÉR 2015-ben a CSALÁDOKÉR 2016 ban a GYERMEKÁLDÁSÉR.

 Kőszegről 9.00 órakor indultunk a lila jelzésü Mária úton. A „kiserdőn” keresztül ami egész Csepregig összefüggő erdőségben vezet. Régi zartándok szabály. hogy óránként 10-15 perc pihenőt kell tartani. Ilyenkor rövid verses,vagy prózai elmélkedést tart a lelkivezető, vagy más . A gyermekáldásról Böjte Csaba ferences atya többek között verset is küldött e-mailban. Utunk egy szakasza az országhatáron vezet, ahol az 1699 évi határkőnél hálaimát mondunk az aknamentes szabadságunkér. Ezután az elfelejtett forrás, az Őz-kút következett az igazi vadregényes szurdokos akadályaival. Az egykori olmódi szőlős dombok mtetején az 1724-ben épitett Belovits-kápolnánál Hergovits Vince polgármesterrel és kedves társaságával  találkoztunk. Miután elmondták  az Országból néhány évtizede kizárt hűséges horvát nemzetiségü falu megújulását éppen 12 óra lett. Ilyenkor az egész Máriauton együtt imádkoznak Úrangyala imádságot. Mi is ezt tettük és megtoldottuk  horvát nyelven a Mi Atyánkkal. Egy kis ilyen –olyan koccintás után ujjult lendülettel mentünk és imádkoztuk a Világosság Rózsafüzérét, tizedenként egy énekkel. Meg kellet szakítani mert gyorsan a zsidányi országút melletti Mária kápolnát értük el. A téglapadlón 1868-as évszám tanuskodik az építtető Petkovits-Horvát család” Szűz Mária imameghallgatására”

Következő pihenőnk egy igazi „Mária-út Pihenőhelyen” volt, a Martonszálláson. Marton család forró gombalevessel és egyéb finomságokkal vendégelte meg a gyermekáldásér zarándoklókat. Bibliai táj és hangulatot árasztott a sok karám, benn a lovak és egyéb háziállatok, és a keresztény vendégszeretet.

Sajnos időnk sem maradt a mászófal, kosárpalánk és egyéb kaland kipróbálására.

A Peruska erdő következett, ahol a Gr.Bertold család 3 éves lipót fia (későbbi QM. Monarchia külügyminisztere) veszett el. Csodás megmenekülése helyén ma kápolna, és mesterségek védőszentjeinek szoborgyüjteménye van. Még a vámosoké is. Innen már 45-50 torokból szóltak aszebbnél szebb búcsús énekek.

7 km-es gondozott erdei úton gyónást, vagy négyszemközti beszélgetést is fogadott a lelki vezetőnk.

A Csepregi Szőlőhegy lábánál Szent Orbán szobornál és kútnál is bevártul egymást. Zúgó harangszóval köszöntöttek bennünk a csepregi Szentkút kápolnánál. Valóban az kápolna falmélyedésében a kutat Nepomuki Szent János védi a bejárattól jobbra.Balra pedig Szent Erzsébet, magyar királyleány .Kijövet akápolnából pedig szinte körpanorámás uzsonnával fogadtak a környékbeliek.

Innen már BABAKOCSIS zarándoklattá is alakultunk a Csepregi fiatal házasok kis közössége jóvoltából.

Hangos énekszóval vonultunk végig az Ady Endre utcán át. a Nagyboldogasszony templomhoz, ahol Összetalálkoztunk a Csénye felöli települések zarándokaival, ismerőssel, baráttal. Szentmise és egyéb programok után Járatos busszal, vidám hangulatban utaztunk vissza Kőszegre este 9 órára.