Grüll Józsefné önkéntes beszámolója a Mór-Bodajk szakaszról

cikk, 2022.08.25. 16:36, szerző: sodi

Bodajk

Átéreztük mindannyian, hogy nemcsak a Világ békéjéért kell imádkoznunk, hanem Krisztus és az egyházunk békéjéért és ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha megteremtjük a magunk, a szívünk békéjét, nincs harag bennünk senkivel szemben sem.

Csak a meghatottság szavaival tudok írni zarándoklatunkról.

Én már 9 év óta szervezem az 1Úton zarándoklatokat, a Móri Mária Rádió önkénteseként csatlakoztam már az elején, de lelkileg az idei adott nekem a legtöbbet.

Igaz, hogy a mi szakaszunk nagyon rövid, kb. 7 km és Mór nincs is a Mária úton, de mindig meghívást éreztünk arra, hogy együtt legyünk mi is az 1Úton-on és a közös gondolatért imádkozzunk. 7 évig elmentünk Csókakőre, ahol találkoztunk az oroszlányi- gánti csoporttal és együtt érkeztünk a Bodajki Kegyhelyhez, ami mindig nagy élmény volt. Két éve, hogy elkészült a Mórt Bodajkkal összekötő kerékpár-zarándokút, azóta ezen az útvonalon megyünk.

Miért is volt különösen megható számomra ez a nap?

Mert olyan lelki tartalmat kaptam a Mária Úttól – Galgócziné Szabó Zsófitól és Tornyai Gábor atyától, ami a felkészülésben nagyon sokat segített és úgy érzem át tudtam adni zarándok testvéreimnek is ezeket a szép gondolatokat. Átéreztük mindannyian, hogy nemcsak a Világ békéjéért kell imádkoznunk, hanem Krisztus és az egyházunk békéjéért és ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha megteremtjük a magunk, a szívünk békéjét, nincs harag bennünk senkivel szemben sem. " Nem szabad bekötözve hagyni a szívünket, ki kell szabadítani" A Csókakői vasútállomásnál álló keresztnél nyújtottunk békejobbot egymásnak kézenfogva énekeltük a "Békeség, békesség, legyen velünk".

Soha ilyen lelkileg felkészülten nem vezettem a csoportunkat.

Ambrózy Tamás, móri plébános, áldásával indultunk a plébánia templomunkból, mindenki felírta az imaszándékát, amit a harmadik állomásunkon a rózsafüzér imádkozása előtt zacskóba téve a keresztünkre kötöttünk és a zárószentmisén az oltárra helyeztünk.
Nagyon boldog voltam, hogy ebben az évben voltunk a legtöbben, 39-en, köztük két gyermek és több település zarándokait is sikerült megszólítani - Pusztavám (4), Bakonysárkány (2), Tatabánya (1), Veszprém (2), Bodajk (2), Székesfehérvár (1).

A Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária kegyhelyhez érkezni, nekünk móriaknak, mindig megható érzés, őseink is ide zarándokoltak minden évben gyalogosan. Mórócz Tamás plébános atya kedvesen fogadott bennünket és vendéglátásban is részesültünk. A már ott levő oroszlányi-gánti zarándokokkal közösen elimádkoztuk a nagyon szép Béke Keresztutat. A zárószentmisén felolvashattuk a kapott könyörgést. A szentmise végén fatimai áhítatra érkezett hívekkel együtt a megtelt templomban elénekeltük a Béke fejedelme c. éneket. Tamás atya csoportképet készített a zarándokokról.

Nagyon boldog voltam, hogy zarándoktestvéreim köszönetet mondtak nekem a vezetésért és az arcukat látva úgy érzem, hogy hálával megtelt szívvel térhetett mindenki haza.

Összefoglalva: Hálát adok a Jóistennek és a Szűzanyának, hogy ebben az évben is meg tudtam szervezni a móriak 1Úton zarándoklatát, hálát adok azért, hogy még több embert meg tudtam szólítani és a Mária Út segítségével maradandó lelki élményt nyújthattam zarándok testvéreimnek.