Beszámoló a Zirc-Bakonybél szakaszról

cikk, 2023.08.30. 13:14, szerző: sodi

zirc

Csombor Mariann zarándoklatvezető élményeit olvashatjuk.

1Úton zarándoknap a fiatalokért a Mária úton, a Bakony egyik legszebb szakaszán
Zirc-Bakonybél

2023.augusztus 12-én szombaton 9.00-tól gyülekeztek a zarándokok a zirci Bazilika előtt, hogy együtt imádkozva a fiataljainkért elzarándokoljunk a Mária úton Bakonybélig.
Regisztráció után a Bazilikában Huszár Lőrinc atya várta a zarándokokat, közösen elimádkoztuk Dr. Székely János püspök atya fiatalokért irt imádságát. Az oltárhoz kihelyezett zarándok keresztekhez hívta Lőrinc atya a legfiatalabb és aki a legtávolabbról érkezett zarándokokat, hogy felkössék a zarándokszalagokat a keresztekre. Ezután áldást kaptunk a zarándok utunkhoz, és 52 –en Lőrinc atya vezetésével elindultunk, erre a lélekemelő útra.

Aki zarándokol az nem túrázik! Ennél sokkal többre vágyik. Kiszakadni a hétköznapokból, közelebb kerülni önmagához, lelki úton járni.
Az első állomás a Hoffer keresztnél volt, itt egy rövid ismertető után egy imafohászt elmondtunk és énekelve mentünk tovább. Ligetes, árnyékot adó hűs fák alá érkeztünk meg a Tündéri Mária szoborhoz, ahol rózsafüzért imádkozva megpihentünk. Végre elhagytuk a város zaját és kezdett a csapat kicsit összerázódni, ráhangolódni az útra.
Harmadik állomáshoz érkezve Tündérmajorba a Sacherl család tulajdonában lévő Fehér- Kék Kft. egyik alkalmazottja bemutatta a telephelyükön megépült kápolna történetét. Utána a család jóvoltából a megfáradt zarándokokat frissítővel és pogácsával vendégelték meg.
Tündérmajortól 41- en folytattuk a megkezdett utat. Déli harangszó idején megálltunk és a természet lágy ölén összekulcsoltuk kezeinket és elimádkoztuk az Úr angyala imádságot. Két kedves zarándoktársunk gyönyörű mezei virágcsokrot szedett és hála jeléül felkötötték a zarándok keresztekre. Az ebédidőd a Bakony egyik kedvelt hűs helyén a Zoltay- forássnál töltöttük.
Megpihenve, erőt gyűjtve Mária énekekkel folytattuk tovább zarándokutunkat. Somhegy határához érve, újra rövid pihenőt tartottunk, Lőrinc atya elmélkedése után kérte, hogy most következő csend szakaszban gondoljunk a fiataljainkra, hogyan viszonyulunk hozzájuk? Milyen a kapcsolatunk velük? Nézzünk rá saját életünkre… Nagy élmény volt számomra a zarándokcsapat fegyelmezettsége, tényleg csak egymás lépteit hallottuk és a természet hangjait. Csendben mentünk egymás mellett szemeink néha összetalálkoztak.
Már a bakonybéli Szentkúthoz megérkezni is szép élmény volt, mert tudtuk, hogy nem kevés kilométert már a hátunk mögött hagytunk és hamarosan megérkezünk.
A Szentkútnál a kálvária dombon végigjártuk a keresztutat amit a fiatalokért ajánlottuk fel. A dombtetőn a kereszt előtt meghajolva közösen elimádkoztuk az Úr imáját. Egyre fokozódott bennünk a sok megélt lelki élmény. A Szentkúttól imádsággal, harangszóra értünk be a Bencés monostor közösségi házába, ahol a szentmise előtt még szeretettel vártak minket frissítőkkel és süteményekkel.
A 18.00 szentmisére együtt vonultunk be a templom hűs falai közé hálát adni ezért a csodálatos napért. A befejező záró kör és búcsúzás a templom előtti téren történt, egymás kezét megfogva együtt imádkoztuk a „Mi atyánkat”. Csillogó szemek sok mindent elmondtak számomra.
Sok szép lelki élményekkel gazdagodtunk, megújult erővel tértünk haza otthonainkba. „ Állj mellettük, oltalmazd és vezesd őket, töltsd be szívüket lelkesedéssel és tűzzel, hittel és szeretettel „