Beszámoló a Nagytevel- Bakonybél szakaszról

cikk, 2023.08.30. 13:19, szerző: sodi

bakonybel szentkut

Haloms Ábel OSB, zarándoklatvezető élményeit olvashatjuk.

BESZÁMOLÓ AZ „1ÚTON” NEMZETKÖZI ZARÁNDOKNAPRÓL Bakonybél,
2023.08.12.

Az „1Úton” zarándoknapra idén augusztus 12-én került sor. Bakonybélbe három csoport érkezett: a Bakonybéli Egyházközség 15 fős csoportja, amely Nagytevelről indult Ábel atya vezetésével; a másik csoport Zircről jött Huszár Lőrinc Ocist. atya vezetésével (kb. 40 fő); a harmadik csoport Veszprémből érkezett (kb. 20 fő) Szabó Tamás, a „Mária út” egyesület elnöke vezetésével.

A zarándoknapot idén a fiatalokért ajánlottuk fel. Egy zarándoklatnak mindig része a csend szakasz, ami azt jelenti, hogy néhány km-t teljes csendben a természetre és a Teremtőre figyelve gyalogolunk. Aztán fontos része a zarándoklatnak tapasztalataink megosztása is, amelyre most a Királykapunál megpihenve került sor, csoportunk arról beszélgetett, hogy annak idején mit kaptunk a szüleink generációtól, és mi az, amit felnőttként továbbadni szeretnénk adni a mai fiataloknak. És zarándoklatnak elhagyhatatlan részes a közös imádság is, jelen esetben a Rózsafűzér imádság, amelyet a Királykaputól az egykori bauxit bányáig tartó szakaszon mondtunk el a magyar fiatalokért.

A zarándoknapot a közös szentmise koronázta meg, amelyet a bakonybéli templomba érkező zarándokokkal együtt ünnepeltünk. Ábel atya igehirdetésében Szent Márk evangéliumából a 14,48-52 szakaszt idézte, amely Jézus elfogatását beszéli el a Getszemáni kertben, s említ egy fiatal embert: „egy ifjú azonban követte (a letartóztatott Jézust). Csupasz testén nem volt egyéb egy lepelnél. Mikor el akarták fogni, otthagyta a leplet és meztelenül elfutott (Mk 14,51-52).

Időnként – mondta az atya – úgy észleljük a fiatalokat az egyházban, mint ezt a mezítelenül elmenekülő fiút: ha nehézségek vannak, ha a keresztény élet áldozatokat kíván, mintha a fiatalok eltűnnének. Ha ilyen botránkoztató gondolatok kísértenek minket - folytatta Ábel atya, - jó emlékeznünk arra, hogy az evangéliumot egykor éppen „egy ilyen fiatal” írta meg. Bizonyos bibliamagyarázók szerint ugyanis, ez az elmenekülő fiú maga Márk evangélista. Az első keresztény nemzedék tagjai, az apostolok és a szemtanúk csak élő szóban mondták el Jézus történetét és hirdették feltámadását. Ez az elfutó fiú (a második keresztény nemzedék képviselője) tért vissza, és megírta Péter apostol beszámolói alapján Jézus Krisztus evangéliumát. Neki köszönhetjük, hogy mi is ismerjük Jézus történetét. Rá emlékezve erősítsük meg elkötelezettségünket abban, - zárta gondolatait az igehirdető - hogy a fiataloknak „elmondjuk” az evangéliumot, mindenekelőtt az életünkkel. Mert nekünk is az a másokra át nem ruházható küldetésünk, hogy kortársaink számára „megírjuk” saját életünkkel Jézus Krisztus evangéliumát.

A szentmise végén Huszár Lőrinc Ocist. atya kihívta az oltár elé a templomban jelenlévő fiatalokat és külön megáldotta őket. Az áldó imádságban azt kérte, hogy a fiatalok a Szentlélek segítségével véghez vihessék az evangélium megélésének és hirdetésének szent küldetését.