1Úton, Mihályháza – Pápa szakasz

cikk, 2024.08.14. 08:19, szerző: sodi

pápa

Kemény Éva zarándoklatvezető beszámolóját olvashatjuk

Védelmezzen az Úr bennünket nappal üdvösséges árnyékkal …, fújjon mindig a hátunk mögül a szél … – ezek az ősi áldásrészletek jutottak eszembe a 2024. évi 1Úton zarándoknapon, miközben a Mihályháza – Pápa közötti utat róttuk a nyári forróságban. Időnként azért adtak némi árnyékot a fák, és kicsit feltámadt a szél a hátunk mögött, ezzel enyhítve a perzselő napsütést.

A zarándoklás egyszerre fizikai teljesítmény és belső lelki út is. Kiszakadva az otthoni kényelemből még egy nap alatt is megérinti az embert az a gondolat, hogy milyen tárgyakra is van igazán szüksége az élet vándorútján. A zarándoklás része a beszélgetés és az elcsendesedés, az imádság és az éneklés, a nevetés és az elérzékenyülés. A közös zarándoklás hitvallás is, hiszen elöl megy a felvirágozott kereszt, mögötte pedig egy csoport rendezetten haladó ember, ez mindenképpen magára vonja a tekinteteket.

A kiindulási pontról Szabó Zoltán atya, az új plébános indította el a csoportunkat. A kis mihályházi templomban csak úgy dübörgött az Üdvözlégy Mária – az útrakelő zarándokok lelkesedése, istenszeretete és Mária-tisztelete volt az, ami elindított és el is vitt minket a célig. Zoltán atya felolvasta Székely János püspöknek az erre az alkalomra – a szülő-gyermek szeretetkapcsolatról – írt gondolatait, és hosszan el is kísért minket a falu végéig.

Borsosgyőrben, állandó pihenőhelyünkön Takács Miklósné harangozott az érkező zarándokcsoportunk elé. Rövid templomi beköszönő imádság után kicsit felfrissültünk a közösségi házban. Innen már nem volt messze zarándoklatunk célállomása: a Szent Anna-templom, ahol Salgó Ferenc atya és az új káplán, dr. Juhász Csaba vártak minket.

Útközben még a faluban láttunk fecskéket gyülekezni, az úton pedig egyszer egy nyúl sétált át előttünk. Nagyon csodálkozott, mert éppen a csendes szakasznál tartottunk, senki nem szólt egy szót sem, így nem is ijedt meg tőlünk, csak lassan elugrált. A gyalogos zarándoklás ezért is jó: az ember a természettel is közelebbi kapcsolatba kerül.

A pápai Szent Anna-templom kapujában – mint mindig – Salgó Ferenc atya várta a zarándokcsoportot mosolyogva, szintén jelen volt Dr. Juhász Csaba atya, az új káplán. A szentmisén a Szent Jakab Zarándokzenekar teljesített zenei szolgálatot.

Kemény Éva szervező