1Úton, Sokorópátka – Tényő – Győr-Ménfő

cikk, 2024.08.26. 11:24, szerző: sodi

győr

Molnár Gábor zarándoklatvezető beszámolóját olvashatjuk.

Az idei Mária Út Közhasznú Egyesület által szervezet ún. 1ÚTON zarándoklat a gyermek – szülő szeretetkapcsolat jegyében telt. Ez az a kapcsolat, melyen mindenki kivétel nélkül átesik. Nincs kiút, ezt a szeretetkapcsolatot folyamatosan éltetni, ápolni kell! Nagy segítség volt a megküldött lelki tartalom vázlat és dr. Székely János püspök e napra írt imádsága, melyet interneten szét is küldtem egyrészt kedvcsinálóként, másrészt azoknak is, akik valamilyen okból nem tudnak részt venni, de tartalmilag követni tudják e zarándoklat célját. Köszönet érte!

Idén az első felhívást a zarándoklatra figyelemfelkeltés céljából már május elején szétküldtem az általam ismert gyalogos zarándokoknak, és értesítettem a Győr és vonzáskörzetében lévő plébániákat is azzal a céllal, hogy a zarándokok nyári programjába ez az útvonal és időpont bekerüljön és időben tájékoztassanak másokat is a lehetőségről.
A második felhívást már emlékeztetőként július 27-én küldtem szét a fentieknek, valamint a helyi sajtónak is. Ebben a felhívásban mellékelten csatoltam a lelki tartalom vázlatot is. Az 1ÚTON zarándoklat regisztráció köteles! A regisztrálók egy része az 1ÚTON honlapján (19 fő), másik része nálam (22 fő), a harmadik része pedig a helyszínen (25 fő), összesen: 66 fő jelentkezett. A teljes szakaszon 42 fő vett részt. A legfiatalabb Kocsis Franciska 8, a legidősebb Markovszky Ernő 80 éves.

A fentiek ismeretében aug. 10-én 10 órától szeretettel vártuk a zarándokokat a sokorópátkai templom előtt. Itt meg kell jegyeznem, hogy erre a zarándoklatra betegen érkeztem. Nehezítette a helyzetet, hogy a felkért segítők nem érkeztek meg, ill. lemondták a részvételt. Nehezítette még a helyzetünket az időjárás is, rendkívül meleg volt. És még egy fontos szempontot figyelembe kellett venni: az esti 7 órás zárómisére időben megérkezni.

Induláskor a sokorópátkai Magyarok Nagyasszonya templomba invitáltunk mindenkit. Itt a regisztráció után István atya üdvözölte a zarándokokat és áldásával elindult az idei zarándoklat. Mint említettük, az idei év zarándoklata a gyermek-szülő szeretetkapcsolatról szólt, mely öt állomásból állt, és így öt helyszínt érintett. Az első állomást mindjárt a sokorópátkai Magyarok Nagyasszonya templomban indulás előtt megtartottuk. Előtte Dr. Székely János püspök imája hangzott el. Mindkettő Németh Péterné Erdélyi Gizella tolmácsolásában. A második állomás helyszínét a sokorópátkai székelykapu mellett épülő, még nem teljesen kész kápolna adta. Az előadó: dr .Keöd Erzsébet volt. Itt, az építkezés megálmodója,: Vajda Péter tartott előadást. A világ legnagyobb székelykapuja alatt készült egy közös fotó. A harmadik állomás helyszíne a sokorópátkai ún. „Trianoni emlékhely”, mely egyben misézőhely is - volt. Az előadó: Balázs Anna volt. Ennek az emlékhelynek a létrehozója szintén Vajda Péter. Innen átgyalogoltunk az erdőn keresztül Tényőre. Tényőn szintén nagy szeretettel és ebéddel (betyárleves, mely a helyi Vadász Betérő konyháján készült, a kenyeret hozzá a Pedró-pékség biztosította) fogadtak bennünket a sportpályán lévő közösségi házban. Itt ebéd közben mindenkinek lehetősége volt kis papírokra felírni kéréseiket, fohászokat, amelyek majd az oltárra kerülnek Ménfőn. Innen átmentünk a Sarlós Boldogasszony templomba, ahol a negyedik állomás előadója, Finszter Ervin és az ötödik állomás előadója pedig Molnár Ákos volt. Itt csatlakoztak hozzánk a Tényőről induló zarándokok, ill. itt búcsúztak az eddig gyaloglók. A templom előtt ismét készült egy közös fotó. A templomtól az Árpád úton elértük a Győrújbarátra átvezető erdőt. A nagy melegre való tekintettel az itt található kútból oltottuk szomjunkat, majd nekivágtunk az erdőtömbnek. A győrújbaráti gyermektábornál pihentünk egyet. Itt csatlakoztak a baráti tábortól indulók, ill. búcsúztak az eddig jövők. A következő pihenő a győrújbaráti Csordahajtó úti kereszt és kút volt, ahol a nagy meleg miatt ismét jól fogyott a víz. Innen az utolsó szakaszt már egyhuzamban tettük meg. A templom tövében lévő Szent Antal szobornál rendeztük sorainkat. Két kisfiú vezetésével, az egyik a kereszttel, a másik a kéréseinket tartalmazó batyuval, Boldogasszony énekkel vonultunk a templomba, ahová 3/4 7 órára, tehát a mise kezdetére megérkeztünk. A misét Bognár István atya jóvoltából Grafl Ákos diakónus celebrálta.

A nagy melegben elfáradtunk, de a szentmise emelkedett hangulata és a tudat, hogy ezt az utat végigjárhattuk a szülő- gyermek szeretetkapcsolatért, elfeledtette a fáradtságot.
Hála a Szűzanyának. A misén meglepetésként ért, hogy a ménfői egyházközség és a filiák híveitől és Bognár István atyától egy megköszönő díszoklevelet vehettem át a zarándokutak szervezéséért. Nagyon jólesett, de természetesen nem az elismerésekért szervezem a zarándoklatokat. A díszoklevélen szereplő mottóval tudok azonosulni: „Jobb egy gyertyát gyújtani, mint a sötétséget szidni.” (Teréz anya).
Mise után agapéval vártak bennünket, amely nagyon jólesett mindannyiunknak.

Itt szeretnék köszönetet mondani:
- István atyának a biztató szavaiért,
- az egyes településeken a szervezőknek:
Vajda Péternek; Kovács Ibolyának, Molnár Ákosnak, Kocsis Gábornak, Némethné Varga Ildikónak, Sütheő Lászlónak, Takács Emőkének, Gombás Andrásnak;
- az öt állomás zarándoktárs előadóinak: Németh Péterné Erdélyi Gizellának; Dr. Keöd Erzsébetnek; Balázs Annának, Finszter Ervinnek és Molnár Ákosnak.
- Pandur Lászlónak és családjának az úton adott segítségéért és fotózásért;
- Sokorópátka képviselő testületének a fogadtatásért, valamint Vajda Péter szponzorációjáért;
- Tényő képviselő testületének a fogadtatásáért; és a Vadász Betérő vendéglő finom ebéd készítőinek;
- Ménfő képviselő testületének a fogadtatásáért; az agapé megszervezéséért.

Kelt: Győrben, 2024.08.19-én

A beszámolót összeállította: Molnár Gábor koordinátor.