Egyesületi hírek

cikk, 2011.11.14. 16:28

"Minden zarándoklat része az új evangelizációnak" - Jakubinyi György gyulafehérvári érsek ismertette a Mária Út hármas célját

ppa.jpg

XVI. Benedek pápa szeptember 28-án, a szerda délelőtti általános kihallgatáson köszöntötte a Mária Út építőit. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek ismertette a Máriacell - Máriapócs - Csíksomlyó 1400 km-es útszakasz jelentőségét. A Mária Út hármas célja a hit átadása, a közép-kelet-európai keresztény örökség megismertetése és a lelkiség elmélyítése.

Ezekben a napokban Szabó Tamás, a Közép-Európán átívelő Mária Út kezdeményezője ismertette az erdélyi főegyházmegye papsága számára a zarándokutat. Jelen volt Székely János Esztergom- Budapesti segédpüspök, cigányreferens is, aki roma zarándokokkal gyalog tette meg az út egy részét, mintegy felavatva a Mária Út egy erdélyi szakaszát. XVI. Benedek pápa áldás meghallgatható itt:

http://mariaut.hu/common/fileservlet/ document/452/default/doc_url/XVI_Benedek_papa_aldasa.mp3


(Forrás: http://www.oecumene.radiovaticana.org/ung/Articolo.asp?c=530156)

 

A Vatikáni Rádió október 19-i adásában a Mária Út új evangelizációból betöltött szerepéről kérdezi Jakubinyi György gyulafehérvári érseket Vercse Márta...

pap2.jpg

Az új evangelizációról szóló sorozatunkban Jakubinyi György gyulafehérvári érsek ismerteti a Máriacell–Máriapócs–Csíksomlyó Mária Út hármas célját. Mint ismeretes, XVI. Benedek pápa szeptember 28-án a szerda délelőtti általános kihallgatáson magyarul köszöntötte a Mária Út építőit. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek rámutat arra, hogy minden zarándoklat része az új evangelizációnak.
"Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy a Vatikáni Rádió magyar adásában a hallgatósághoz szólhattam, a Mária Útról is, és főleg annak az erdélyi szakaszáról, amely személyesen is 3 érint, és teljes lelkesedéssel én is mellette állok, mint a papságunk is, hiszen a kijelölt úton - Máriacell-Máriapócs-Csíksomlyó - abból az 1400 km-ből 600 Erdély területén halad át. Nagyon örvendünk, hogy a Mária Út Egyesületnek a létrehozója, alapító elnöke Szabó Tamás, volt miniszter úr és gyakorló hitvalló katolikus elhatározta azt, hogy meg kellene szervezni a compostellai Szent Jakab út és az aacheni magyar zarándoklat mintájára a magyar zarándokhelyeket összekötő utakat, és tért arra a gondolatra miután bejárta Budapest- Máriacellt, Budapest-Máriapócs-Csíksomlyót, hogy ezt szervezeti formába önti. Így jött létre a Mária Út Egyesület, amelynek alapító elnöke.

Most az Erdélyi Főegyházmegyében megszerveztük a negyedévenként tartott papi rekollekciót. A főesperesi-kerületi gyűlésekben most a téma épp a Mária Út népszerűsítése volt, ezért meghívtuk a Mária Út magyarországi püspök-védnökét, excellenciás dr. Székely János segédpüspök urat, aki volt szíves eljönni, és a 8 központban párhuzamosan 4-4 napon át előadásokat tartott. Én is részt vettem az október 13-án Gyulafehérváron megtartott kerületi gyűlésen, itt maga Szabó Tamás alapító elnök úr nagyon világos előadást tartott. Majd a Mária Út egyik lelkes támogatója, Kálmán Peregrin ferences atya, a mátraverebély-szentkúti házfőnök mondott beszédet. Az erdélyi részen a főegyházmegyei Caritasunk vállalta a társszervezést, valamint az Erdélyi Kárpát-Egyesület, az EKE, akik már felmérték a távolságokat, megvannak a stációs helyek, az útjelzők.

Én nagyon örülök, hogy ebbe a Mária Útba - Máriacell-Máriapócs-Csíksomlyó - mi is a legnagyobb magyar Szűzanya szentéllyel, zarándokhellyel, Csíksomlyóval, mint végállomással bekapcsolódhatunk.