A Mária út bíborosi áldással várja a zarándokokat

cikk, 2012.08.09. 19:11, szerző: bmmaric

Mária út turistajelzés

2012.augusztus 15-én Esztergomban Dr .Erdő Péter bíboros úr ünnepélyesen megáldja és ezzel hivatalosan is megnyitja a Mária út kelet -nyugati ágát a zarándokok előtt Csíksomlyótól Mariazellig. Ezen a napon a Mária út több pontján is útavató események zajlanak, így Csíksomlyón, Mátraverebély-Szentkúton, Celldömölkön. Kőszegen augusztus 18-án lesz útavató ünnepség. Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Mária út útavató rendezvényeire, zarándoklataira!

Több éves előkészítő munka után a Mária Út Közhasznú Egyesület megnyitja a zarándokok előtt a Máriacellt Csíksomlyóval összekötő gyalogos zarándokútját. A Közép-európai zarándokút-hálózat kelet-nyugati főága elkötelezett önkéntesek, lelkes civilek egyházi és önkormányzati segítők, erdészetek, anyaországi és határon túli partnerek támogatásával, példaértékű összefogásával születhetett meg.

Dr. Erdő Péter bíboros úr 2012. augusztus 15-én megáldja a Mária Utat Augusztus 15-én, szerdán 10:30-kor a bíboros úr ünnepi szentmisét mutat be Nagyboldogasszony tiszteletére az esztergomi bazilikában. A szentmisét követően a bíboros úr elkíséri a zarándokokat egy közeli útjelzéshez, ahol megáldja a Mária Út kelet-nyugati, Csíksomlyót Máriacellel összekötő ágát.Az eseményre gyalogos zarándokcsoport érkezik Budapesről és Tatabányáról a Mária Úton.

A határon túli szakaszok megáldása Csíksomlyón a kegytemplomban dr. Székely János és Tamás József püspök atyák Nagyboldogasszony előestéjén, augusztus 14-én a 17 órai szentmise keretében áldják meg a Mária Út erdélyi szakaszát. Erre az időpontra Székely János püspök atya Marosvásárhelyről zarándokol fiatalokkal Csíksomlyóra. A zarándoklat utolsó két napjára erdélyi fiatalok is csatlakoznak hozzá a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó keretében.


Kőszegen dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök augusztus 18-án az esti 6 órai szentmise és magyar-osztrák zarándok találkozó keretében áldja meg a Mária Út nyugati határ menti szakaszait, mely egyúttal a térségben megvalósult pályázat projektzáró rendezvénye is. A szentmisét követően a magyar projektpartner Vas Megye Önkormányzata részéről Kovács Ferenc elnök mond beszédet, majd dr. Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke tart előadást a Mária Útról. A találkozó keretében leleplezik azt a magyar, német és horvát nyelvű táblát, mely a Kőszeg-Máriacell közötti zarándoklatok évszázados hagyományának állít emléket.


Több kegyhely gyalogos zarándokokat fogad

Celldömölkre a Mária Rádió zarándoklata érkezik Budapestről, ill. a vidéki stúdiók helyszíneiről Nagyboldogasszony előestéjén. Az ünnepi szentmise aug. 15-én délelőtt 10 órakor kezdődik, melyet Bíró László püspök atya mutat be. A püspök atya a szentmise keretében megáldja a Mária Út nyugat-magyarországi szakaszait. Szentkútra ugyanekkor a Szent Jobb zarándoklat érkezik. A 11 órakor kezdődő szentmisében Keresztes Szilárd püspök atya megáldja a Mária Út kelet-magyarországi szakaszait. Máriapócs kegyhelyen augusztus 15-én a 10 órakor kezdődő szent liturgiában történik a Mária Út magyar-román határ menti területeinek megáldása. A 10. görögkatolikus ifjúsági gyalogos zarándoklat aug. 18-án érkezik meg Máriapócsra.


A Mária Út várja a zarándokokat!

Elindult az on-line regisztráció és útlevéligénylés a honlapon ( www.mariaut.hu ), ahol interaktív, felhasználóbarát térképes felület várja a zarándoklatra indulókat - itt egy helyen megtalálhatóak a szükséges információk: GPS-re tölthető útvonal, szálláshelyek, látnivalók stb...

Elkészült a főútvonal (M01) magyarországi szakaszának térképes tájékoztató füzete, mely régiónként 1600 Ft-ért megvásárolható.

Zarándokinfó: info@mariaut.hu, 30/4-999-074 --

Katona Ildikó 30/4-999-074 Mária Út Egyesület www.mariaut.hu Vegyétek szemügyre az ősi utakat és kérdezősködjetek a régi ösvényekről: Melyik volt a jó út? És azon járjatok! Akkor majd megtaláljátok lelketek nyugalmát. (Jer. 6. 16.)