Szent Jobb zarándoklat utóélete,Zarándokok ajándéka Szikszón

cikk, 2012.09.21. 22:16, szerző: bmmaric

kegykép Máriapócs

2012. július 9-szeptember 8. között a Szent Jobb zarándoklaton a Csíksomlyói Szűzanya kegyképével, a Máriapócsi Mária ikon másolatával és a Mátraverebély-Szentkút Mária szobrának kicsinyített másával jártuk be a Mária utat Csíksomlyótól Mariazellig.

A képek és a kegyszobor méltó helyre került!

2012. október 14. a Szikszóban működő, időseket ápoló-gondozó bentlakásos Bethánia Szeretetotthon lakói kapták ajándékul azt a három kegytárgyat, amelyet a Szent Jobb zarándoklat résztvevői vittek végig a Mária úton Csíksomlyótól Máriacellig. Az eseményre ünnepi szentmise keretében került sor, melyet varga Béla esperes, halmaji plébános mutatott be.

A Szent Jobb zarándoklat részvevői 2012. július 9-én indultak el Csíksomlyóból. Az 1400 km-es utat a Csíksomlyói Szűzanya kegyképével, a Máriapócsi ikon másolatával és a Mátraverebély-Szentkúti Mária szobrának kicsinyített másával járták végig, hogy szeptember 8-án megérkezzenek Mariacellbe, a Kisboldogasszony búcsúra.

Az út során számos településen áthaladtak, s közben nagyon sokan csatlakoztak ha rövid távra is a zarándokokhoz. Megérkezve Mariacellbe a zarándokok úgy gondolták, hogy a magukkal vitt kegytárgyakat nem hagyják az ausztriai kegyhelyen, hanem olyan méltó helyre szeretnék ajándékozni, ahol a legtöbbet segíthetnek a lelki gondozásban és nagy örömet okozhatnak a hosszú utat megjárt kegytárgyak elhelyezésével.

Végül a választásuk a szikszói Bethánia Szeretetotthon lakóira és dolgozóira esett, akik a zarándokokat mindig nagy szeretettel és örömmel fogadták.

Az ünnepi eseményre örömteli várakozással készültek a Szociális Missziótársulat nővérei, Szögeczki József intézményvezető és családja, az otthon önfeláldozó dolgozói és az idős gondozottak. A kegytárgyaknak méltó helyet alakítottak ki az intézmény Jópásztor kápolnájában elhelyezett, fából faragott oltáron.

Az ünnepi eseményre a Szent Jobb zarándoklaton résztvevők egy csoportja a 9 km-re lévő Sajópálfala településről zarándokolva hozták az ajándékokat. Útközben többen is csatlakoztak az imádkozó menethez. A kápolnába érve a szeretettel várakozó és imádkozó otthonlakók és vendégek ünnepi szentmisén vettek részt, melyet Varga Béla esperes, halmaji plébános mutatott be. Közben a zenei szolgálatot a szikszói római katolikus templom Vadméz együttese adta.

Miközben a kegytárgyakat a számukra készített kis oltáron helyezték el, az otthon lakói a négy kegyhely Mária jelenéseinek történeteit, legendáit idézték fel. Végül az esperes atya megáldotta a kegytárgyakat.

Fajtán János beszámolója(Forrás:eger.egyházmegye.hu)