Zarándoknap a világ testi-lelki egészségéért

cikk, 2017.09.22. 11:15, szerző: sodi


2020. Augusztus 15-én a világ testi-lelki egészségéért ajáljuk fel az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot

1Úton Nemzetközi Zarándoknap - Indulj el a test és a lélek közös útján a világ testi-lelki egészségéért!

Hetedik éve már, hogy minden évben a Nagyboldogasszony ünnepe utáni hétvégén zarándokok ezrei indulnak el a Mária Úton. Teszik ezt évről évre egyre többen, hirdetve a zarándoklás régi-új hagyományát itthon és külföldön egyaránt. A csatlakozók számának növekedése igazolja, hogy ez a fajta közösségi élmény, a közös célért való tenni akarás egyre többeket mozgat meg, egyre többekben fogalmazódik meg, hogy valamilyen többlettel, lelki tartalommal töltsék meg aktív szabadidős tevékenységeiket. A felajánlott célért való tenni akarás jelentése kettős ebben az értelemben: a komoly testi áldozat mellett az imádság ereje is meghúzódik. A zarándoklat felajánlása pedig igen gyakran célt is ér.

zarándok3 jó méret

Szeretettel osztjuk meg ennek példájául egy résztvevő sorait:

„Tavaly egyik barátnőmmel vettünk részt a zarándoklaton. Ő akkor 5 hónapos kismamaként, én pedig, mint 1 gyermekes édesanya, 1 gyermekét elvesztő édesanya, valamint gyermekre vágyó édesanya. Imádkoztam a pócsi Szűzanyához, kértem, hogy adja nekem ismét az anyaság ajándékát, amit karácsonyra meg is kaptunk. Jelenleg a 30. héten tartunk a csoda útján. És mennyire kegyes volt hozzánk az Úr, tavaly augusztus 25. napján volt a zarándoklat. Akkor kértem őt, idén pedig már akkor, a karjaimban tarthatom a gyermekem, ugyanis augusztus 24. a születés várható időpontja, pont az a nap amikor lesz az idei 1Úton zarándoknap.”

zarándoklat fehér pÉTER

Az idei év sok változás hozott. A rendkívüli helyzet megélése sokakat indított belső útra, igazi önfejlődésre. A mindenkori vírushelyzetnek megfelelő szabályok betartása mellett 2020. augusztus 15-én mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy útra kelljen és tegyen valamit a világ testi-lelki egészségéért. A teremtett világ és a benne élők épségéért! 

Egy zarándoklat során megoszthatjuk zarándoktársainkkal fájdalmunkat, vagy boldogságunkat, tanulhatunk egymás hibáiból, megoldást, eszközt adhatunk az útkeresők kezébe, ezért reméljünk, hogy sokan csatlakoznak a zarándoknaphoz.

20120810-Ifjusagi szekely zarandoklat

A központi lelki program ívének alapját dr. Székely János megyéspüspök atya által írt imádság adja:

Mennyei Atyánk!

Mennyi betegség és seb terheli az emberiséget!
Mennyi testi és lelki baj!
Hány házasság, amelyben kihűlt a szeretet, hány fiatal, aki alig tud valamiért őszintén lelkesedni, hány idős ember, aki úgy érzi, hogy feleslegessé vált a világban!
Hányan éheznek ezen a Földön, ahol bőségesen jutna élelmiszer mindenki számára!
Megbetegítettük a Földet, tönkretettük a természet számtalan kincsét mohóságunkkal!

Bocsáss meg nekünk, Atyánk, és gyógyíts minket!
Te vagy a teljesség, az egészség, a teljes élet forrása.
Nélküled töredékes a létünk.
A szívünket csak Te tudod egészen betölteni.
Áraszd szívünkbe békédet, megújító erődet!
Add, hogy mi lehessünk a Te gyógyító kegyelmed hordozói, közvetítői a világban, családjainkban, egyházadban!
Gyógyítsd nemzetünket!
Tégy minket újra remélni, szeretni és alkotni képes, egymás kezébe megtaláló, a Te kezedbe kapaszkodó közösséggé!
Add, hogy ez a zarándoklat is egy lépés legyen a belső gyógyulás, talpraállás útján!
Add hogy a zarándoklat lépései a szívünkben megtett lépések legyenek Feléd, egymás felé, lelki megújulásunk felé!

Boldogságos Szűz Mária, betegek gyógyítója, könyörögj érettünk!

Boldog Batthyány László, a szegények orvosa, könyörögj érettünk, Amen!

A központi lelki programhoz minden zarándokszakasz kínál valami pluszt, ami igazodik a helyi közösség, az érintett terület lelki életéhez, de akár a terepviszonyokhoz is. Az idei 1 Úton zarándoknapon nem csak gyalogosan, de kerékpárral, futva vagy lovon, sőt kenuval is megtapasztalhatjuk, hogy milyen érzés a lelkiségben eltöltött zarándoklás.

2012__Palos_70_Zarandoklat__075.jpg

Csatlakozni - egy-egy kivételes szakasztól eltekintve, amely valamilyen különleges sajátossággal bír, pl: a kerékpáros szakaszok - bárhol bármikor lehet. A Mária Út lehetőséget biztosít arra, hogy ne az otthonunktól távol találjuk meg ezt a lehetőséget, hanem saját régiónkban is ki lehessen próbálni a zarándoklást. Az 1 Úton Nemzetközi Zarándoknapnak az az egyik célja, hogy megmutassa, hogy itthon is lehet zarándokolni és tartalommal megtölteni a csodás természeti és épített környezetben aktívan, erőnkön felül teljesítve eltöltött időt.