Újabb lépések a Szlovákián átívelő Mária zarándokút kiépítésére

cikk, 2012.02.20. 20:01, szerző: mereszter

SZMCS logó

Ismét találkoztak a Mária Út Közhasznú Egyesület és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vezetői, hogy tovább folytassák a Szlovákián átívelő Mária zarándokút kiépítésének kezdeti lépéseit. A találkozóra Révkomáromban, az együttműködő partnerünk, a Szlovákiai Magyar Keresztény Egyház Diakóniai Központja termében került sor 2012. február 18-n.

 

A munkatalálkozón elsősorban a Mária út kilépésével kapcsolatos lépéseket vették számba a Mária út felvidéki szakaszának koordinátora, Török András cserkésztiszt munkaterv javaslata alapján. Ennek értemében kijelölésre került a szlovákiai főútvonal első szakasza (Ipolyság-Ó-Hegy /Šahy-Staré Hory/), melynek végső kiépítésére többszöri bejárást követően kerülhet sor. Továbbá 2012-ben meghirdetésre kerül egy gyalogos (Ipolyság-Mátraverebély-Szentkút) és kerékpáros (Érsekújvár-Sasvár) zarándoklatra is az SZMCS szervezésében. Fontos része a munkatervnek a júliusi érsekújvári nyári lelkigyakorlat is.

A munkatalálkozón bemutatásra került a Mária utat bemutató szlovák nyelvű prezentációja, valamint a szlovákiai Mária kegyhelyek listájának összegzése is. A hírverés, marketing és forráskeresés témakörben szerzett magyarországi tapasztalatokról sajnos Szarvas Zoltán értékes gondolatait ez alkalommal nem hallhatták meg a résztvevők, helyette a weboldal technikai feltételeiről és lehetőségeiről volt szó. Fontos hangsúlyt kapott a partnerségi kapcsolatok kialakításának témaköre is, hisz az SZMCS partnerének vár mindazokat Szlovákiában (pl. egyházi kapcsolatok, Szlovák Cserkészszövetség, szlovák turisták szövetsége, önkormányzatok), akik a Mária Út céljaival egyetértenek s részt kívánnak venni a kiépítésében!

Mária út és a cserkészet

A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat. A Mária Út kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan. Ennek átadása 10 éves kiépítést követően 2012. szeptemberében kerül átadásra. A kelet-nyugati tengely mellett észak-déli útvonal is tervezett (Medjugorje-Częstochowa), így egy Közép-Európát átívelő keresztet kapunk. Ezt további alternatívák és leágazások egészítik ki, felfűzve ezáltal a különféle zarándokhelyeket, természeti és épített, valamint kulturális értékeket. Erdélyben, Szlovákiában és Magyarországon is sokat segítenek a magyar cserkészek a zarándokút kiépítében.

A Szlovákián átívelő Mária zarándokút szakaszok kiépítésének koordinálását a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség vállalta magára 2011. november 17-n. Ebben a hatalmas munkában természetesen nem csak önmaga erejére és a magyarországi Mária Út Közhasznú Egyesület tapasztalatára fog támaszkodni, hanem partnerének vár mindazokat, akik a Mária Út céljaival egyetértenek Szlovákiában is, továbbá részt kívánnak venni a zarándokút-hálózat létrehozásában és működtetésében!

Ha egyetértenek céljainkkal, üzenetünkkel, s tudnak velük - így velünk - azonosulni; ha felismerték céljaink fontosságát és aktualitását, csatlakozzanak hozzánk (szmcs@szmcs.sk), legyen közös művünk a Mária Út!

Lejegyezte: Csémi Szilárd - Kismedve

Tovább az SZMCS honlapjára>>