Apostolképzés II.

cikk, 2012.02.26. 12:04, szerző: mereszter

Lejegyezte: Török Márta az apostolképzés egyik résztvevője

A Mária Út apostolainak képzése február 13-án folytatódott. A második találkozót Bernáth Marica az est háziasszonya, Katona Pál a MÚT koordinátora és dr. Molnár András az Útvonal Bizottság elnöke vezette. A zenei szolgálatról és minden technikai segítségről ezúttal is Sánta Pál gondoskodott: "Jézus életem, erőm, békém..."- énekeltük vele mindannyian a nyitó ima után.

Néhány mondatos bemutatkozás mellett rajzos választás elé kerültünk: melyik apostoli terület /zarándoklat, jelzésfestés, hírvivés, imában hordozás/ áll hozzánk legközelebb, hol szeretnénk feladatokat vállalni? Ezekre próbáltunk válaszolni.

Majd a Mária Út építésének praktikus teendőiről és a hírvivés lehetséges eszközeiről kaptunk tájékoztatást. A gyakorlati festést természetesen megelőzi a tervezés és a szervezés, a bejárt és jelzésekkel ellátott utat fontos megjeleníteni különböző színtereken: interneten, a nyomtatott sajtóban, papírtérképeken, kiadványokban, GPS információk között. A tervezés és a kivitelezés mindezen műveleteit a Mária Út Közhasznú Egyesület koordinálja az elnökségen, valamint megyei és térségi csoportjain keresztül.

A Tervezési- és Útvonal Bizottság feladatai közé tartozik az új útvonalak megtervezése, (figyelembe véve a helyi lakosság és a leendő zarándokok igényeit), a nyomfelmérés, az alternatív lehetőségek feltárása, a kritikus helyek vagy hibák megjelölése, a fejlesztési lehetőségek megállapítása, segítség az útjelző táblák és a kiadványok megtervezésében.

A tervezési és szervezési munkálatok végeztével kezdődhet a kétkezi munka: a jelzések felfestése. A fafestés részleteiről és hangulatáról "Jó, ha látható" címmel kisfilm is készült. Miközben ezt a filmet Molnár András levetítette nekünk, hozzámondta a fent leírt összekötő szöveget, amit nagy figyelemmel és több évi munkával (a jelzésfestések során összegyűlt tapasztalatokból) ő maga állított össze.

A turistaútvonalak története hazánkban az 1890-es években kezdődött, 1930-tól tették egységessé a jelzéseket. Ebbe az egységes rendszerbe illeszkedik a MÚT -  alkalmazkodva az adott turistaút jelzőszínéhez, (viola szín) jelöli a Mária Utat. Miért éppen viola? -kérdezhetnénk. A viola/lila liturgikus szín, az advent és a nagyböjt színe, a várakozás és a bűnbánat jeleként zarándokútjaink stílusos kísérője. Formájában a Via Maria egyedi jelzést használ. Ennek szimbolikus tartalma: összekötés, híd, s benne a kereszténység jele, szándéka szerint a békére, megbékélésre hív. A Mária Út két főágát Mariazell és Csíksomlyó, illetve Częstochowa és Međugorje között már építik, de elképzelhetők további társult útvonalak, pl. a Balaton körül, Szeged - Lőcse között, vagy Vác - Máriabesnyő - Máriavölgy irányába, helyi kezdeményezésre, helyi sémával. Néhány konkrét megoldást is tanulmányoztunk az útkijelölés gyakorlatából. Fontos például tudni, mire figyeljünk, ha útkereszteződéshez érkezünk:

a, jelzésfestőként,

b, zarándokként.

Alkalmazott jelzések ez esetben, a követendő irány megmutatására:

- kapu, azaz a választandó útirány két oldalán őrködő fákra festett jelzés,

- nyíl, és az annak közelében elhelyezett behívó jel.

Fontos szempont, hogy egyértelműek legyenek és jól látható helyre fessük a jelzéseket, egy-egy jel kiesése ne tegye követhetetlenné az utat. Külön szimbólumok mutatják a mellékutakat, leágazásokat, az útközben megnézhető nevezetes pontokat. A turista/zarándokutak jelzéseit időnként frissíteni szükséges. Az útjelzésekről általános összefoglalót találunk itt:

http://turazzvelunk.hu/turista-utjelzesek-magyarorszagon

Végül egy kis hangulatfestés a jelzésfestő akciókról:

http://www.youtube.com/watch?v=Sb8CsCDGUYw

Az előadás után kérdéseinkre Katona Pál, az Útvonal Bizottság koordinátora válaszolt, majd a 2012-re tervezett zarándokutakról hallottunk kedvcsináló ismertetőt Gubicza Katalintól, a Mária Út Egyesület tagjától, a Mária Rádió munkatársától.

A Mária teremben ezúttal is közös imával zártuk együttlétünket - majd az elméletet gyakorlatra váltottuk: a Bazilika mellett elhelyezett  - táblák megkeresésével. Az est folytatásaként a Bajza utcai Szent Család Plébániára kaptunk meghívást, ahol minden hónap 13-án, a fatimai üzenet napján tartanak szentségimádást.

Közben még egy pillantást vethettünk a legfőbb bibliai útmutatásra, a Bazilika homlokzatán,

http://www.panoramio.com/photo/56955979 , a timpanon alatt olvasható krisztusi mondatra:

Te vagy az Út, Igazság, és az Élet!

 

"Ego sum via, veritas et vita"