Melk-Budapest Vízi zarándoklat

cikk, 2015.12.08. 13:50

melkkii apatsag

A Melk-Budapest vízi túraútvonal fejlesztésével a zarándokturizmus teljesen új területe - a vízi zarándoklat lehetősége - nyílik meg a nagyközönség számára. Magyarországon és hazánkhoz hasonlóan Európa víz menti régióiban - a folyók, a víz újrateremtő és társadalomszervező ereje folytán - a folyók völgyeiben meglévő természeti életterek váltak leginkább alkalmassá társadalmi és közösségi élet működtetésére. Az évezredek során kialakuló és letűnő kultúrák a Duna folyó mentén is páratlan kulturális örökséget - világörökséget - hoztak létre, melynek kiemelkedő alkotásai a Duna-menti várak, katedrálisok, bazilikák, vagy a római kori védrendszer a LIMES.

A 14 napos zarándoklat három szerves egységre bontható, így akár szakaszonként is teljesíthető. A zarándoklat hármas tagolása: az Alsó-Ausztria - Melk-Bécs 5 napos vízi zarándoklat; a szlovák-magyar Duna-mente - Bécs-Pozsony-Esztergom 7 napos vízi zarándoklat és az Esztergom-Budapest 4 napos duankanyari vízi zarándoklat.

A három zarándok útvonal önállóan is, de tetszőlegesen kapcsoltan is látogatható, illetve akár kerékpáros, vagy lovas túrával is kombinálható.