Építsük együtt! - Csatlakozás és támogatás

cikk

234mariabesnyo_es_domonyvolgy_kozott_jelfestes.jpg

Hívjuk mindazokat, akik a Mária Út céljaival egyetértenek és részt kívánnak venni a zarándokút-hálózat létrehozásában és működtetésében!

Ha egyetértenek céljainkkal, üzenetünkkel, s tudnak velük - így velünk - azonosulni; ha felismerték céljaink fontosságát és aktualitását, csatlakozzanak hozzánk, legyen közös művünk a Mária Út!

Az alábbi, általános lehetőségek mellett a konkrét projektekre, valamint külön felhívások szerint is fogadunk hozzájárulásokat, partnereket, önkénteseket. Ezek a rovatok a Hírek-tevékenységek menüben találhatók.


Támogatás

A Mária Út létrehozásának és a kapcsolódó tevékenységek anyagi bázisának megteremtéséhez keresünk támogatókat; magánszemélyeket és szervezeteket egyaránt. Szponzoráció is lehetséges.

Az idei évben már lehetőség van a személyi jövedelemadó 1%-nak felajánlására is!

Kiadványaink megvásárlásával is a Mária Utat lehet támogatni.

A Mária Út Egyesület számla- és adószámát itt lehet megtalálni.


Partnerség

A Mária Út kialakításában és működtetésében partnereink közé hívjuk az érintett

 • önkormányzatokat (megyei és települési),
 • kistérségi szervezeteket,
 • erdőgazdaságokat és erdőbirtokosságokat,
 • nemzeti park igazgatóságokat,
 • szálláshelyeket és vendéglátóhelyeket, egyéb vállalkozásokat.


Stratégiánkban első prioritást élvez a kelet-nyugati tengely, az 'M1' Mariazell-Celldömölk-Budapest-Máriapócs-Csíksomlyó útvonal gyalogos változatának létrehozása, melyhez lehetőségeink szerint kerékpáros útváltozatot, valamint alternatívákat és leágazásokat tervezünk. Az alap úttól távolabbra eső helyszínek is bekapcsolódhatnak a Mária Út rendszerébe, ajánlott célpontként, vagy helyi zarándokút kialakításával.

Civil partnerkapcsolatokat kívánunk kialakítani:

 • civil szervezetekkel, nonprofit egyesületekkel,
 • helyi hagyomány- és értékőrző egyesületekkel,
 • egyházi szervezetekkel, hívő közösségekkel,
 • határon túli szervezetekkel
 • zöld szervezetekkel
 • sport- és turisztikai egyesületekkel
 • ... és minden, értékhordozó közösséggel.


Az együttműködés során segítjük egymást közös céljaink megvalósításában; közös akciókat, rendezvényeket kívánunk szervezni; közösen tudunk pályázni...


Tagság

A Mária Út kialakításáért szorosabb közösséget vállalókat szeretettel várjuk a Mária Út Közhasznú Egyesület tagjai sorába!


Önkéntesség

A Mária Út nem juthatott volna el idáig és nem tudna megvalósulni mindazok elkötelezett, áldozatos önkéntes munkája nélkül, akik az ideát magukénak érzik. Az Út kialakításában és későbbi működtetésében döntően önkéntes segítőkkel, munkatársakkal dolgozunk együtt.

Aki tenni szeretne a Mária Útért, sokféle lehetőség közül választhat, a terepi munkától kezdve a szervezésen át az adminisztrációig vagy a kiadványok ill. a honlap szerkesztéséig. Vannak speciális szaktudást igénylő eseti feladatok is, melyek jártasságot igényelnek; de jónéhány olyan is, amelybe könnyű betanulni.

Az egyesületen belül témák (szakterületek) és földrajzi térségek szerint tervezünk munkacsoportokat, melyek egy része már működik (pl. a honlapszerkesztők vagy a rádióműsor-készítők, a veszprémi és a budapesti helyi csoport), míg mások még a megalakulás előtt állnak. Emiatt a jelentkezőktől olykor türelmet kell kérnünk, amíg az adott témában vagy térségben ki tudjuk alakítani a koordinációt.

Néhány példa olyan tevékenységekre, amelyekbe önkéntesként be lehet kapcsolódni. A legfontosabb, hogy mindenki képességei és lehetőségei szerint vállaljon feladatot:

I.

 1. kapcsolattartás partnereinkkel
 2. sajtófigyelés, pályázatfigyelés
 3. adomány (támogató) gyüjtés
 4. egy-egy kegyhely, település, adatainak karbantartása, a változások nyomon követése
 5. terepi munka: (végleges nyomvonal felmérése, jelzések felfestése, táblák kihelyezé­se,utak tisztítása, stb.)
 6. zarándoklat, vagy egyéb program szervezés
 7. speciális szakmai feladatok (jog, pályázatírás, szaktanácsadások, stb.)


További lehetőségek

A Mária Út kialakítását a fentiek mellett is számos módon elő lehet segíteni. Célunk az, hogy mindenki megtalálja a maga helyét, aki szeretné kivenni a részét a Mária Útban. Néhány további lehetőség:

 • háttérima: hitünk szerint az Út megvalósításának egyik alappillére az imádság, hogy az Úr is velünk építse az Utat, ebben mindenki részt tud venni,
 • zarándoklat, túra szervezése a Mária Út nyomvonalán (hogy "élő" legyen az út), visszajelzések megküldése, élménybeszámoló és/vagy fényképek küldése,
 • információszolgáltatás (adott útvonalhoz, helyszínhez - ha pl. a honlapunkról még hiányzik vagy téves, elavult adat található)
 • ... s bármi ami nekünk még eddig nem jutott eszünkbe...