Mária Út általános ismertető

cikk, 2010.08.19. 12:13, szerző: sodi

máriaút full

Mi a Mária Út?

A Mária Út több mint turistaút, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja, több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése. 

A Mária Út mindezek - és még sok más - összessége!

A Mária Út Közép-Európa 2200 Km-es zarándokút hálózata, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig észak-déli útvonala Częstochowa és Medjugorje között vezet, így egy Ausztrián, Magyarországon, Románián, valamint Lengyelországon, Szlovákián, Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán átívelő keresztet kapunk.

Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatók, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpáros vagy lovas változatban is.

A közösségi zarándokélményt bárki megtapasztalhatja az úton, akár a fogadó települések vendégszeretetében, akár szervezett zarándoklatokon, akár az egész utat érintő zarándoknagyrendezvények keretében.
A gyaloglás közben megélt közösségi érzés, a természet közelsége, a megszokottból való kiszakadás élménye, a fizikai teljesítményből fakadó kellemes fáradtság új nézőpontba helyezik a világot. A ember felfedezi környezetét és saját magát is.


KIK VAGYUNK?

A Mária Út egy közösség. Az összetartozás tudat a Mária Út hálózatának egyik sajátossága, amely mindig is alapja volta Mária Út további fejlesztésének. Az összetartozás országok, nemzetiségek, emberek, önkormányzatok egyházi és civil szervezetek között is megtalálható a zarándoklás hídképző funkciója miatt.

A Mária Út tehát egy híd, út az emberek között.

A Mária Út egy hálózat, mely célja a A Szűz Mária tisztelet, a búcsújárás és a zarándoklás hagyományának megőrzése, terjesztése, továbbörökítése,a zarándokturizmus fejlesztése.
A közösség önkéntesek, egyesületi tagok, munkatársak és támogató szakemberek összessége.

1. Önkéntesek

Az önkéntes munka forrása Isten szeretete, célja Isten szeretetének láthatóvá tétele. Az önkéntesek a Mária Út szellemi és kulturális örökség terjesztésén, továbbörökítésén dolgoznak, munkájuk során a zarándokokat segítik. Kiemelkedő szerep jut a zarándoklat vezetőknek, mivel ők testesítik meg a Mária Út lelkiségét a zarándokok előtt. Krisztus útján, a megtisztulás és lelki megújulás, az újjászületés felé vezetik a zarándokokat. Isten szeretetét közvetítik, szeretettel segítik a zarándokokat minden helyzetben.

Minden önkéntes megtalálja a helyét a Mária Út Önkéntes hálózatában.
TE is megtalálhatod, csatlakozz hozzánk!
Ha szeretnél részese lenni a közösségnek küldj email-t az info@mariat.hu e-mail címre!


Önkéntes feladatok: útvonal karbantartás, és útvonal építés jelzésfestés zarándoklat szervezés zarándoklat vezetés országos és helyi kommunikáció országos és helyi marketing adminisztráció

 

2. Az egyesület

Elnökség:

Dr. Szabó Tamás elnök (magánszemély) +36 30 4676444 elnok@mariaut.hu

Bencsik János elnökségi tag (magánszemély)

Romanek Etelka elnökségi tag (Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata)

Szabó István elnökségi tag (Pest Megye Önkormányzata)

Huszti Gábor elnökségi tag (magánszemély)

Felügyelő Bizottság:

Besencziné Tóth Erika (magánszemély)

Pongrácz János (Kemence Önkormányzata)

3. Munkatársak:

Galgócziné Szabó Zsófia (koordinátor, nagyrendezvények) info@mariaut.hu, +36 30 277-1599 magyar Mária Út Egyesület (mariaut.hu )

Molnár Sándor erdélyi Mária Út Egyesület molnar.sandor@mariaut.ro www.mariaut.ro

Török András felvidéki Mária Út Egyesület: viamariae@gmail.com és https://www.mariaut.sk/

 4. Támogató szakemberek

Dr. Székely János, megyéspüspök - Mária Út Lelki vezető
Dr. Csonka Takács Eszter, igazgató, Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság - kulturális örökség tanácsadó Kortárs művészetért
Barna Gábor, néprajzkutató, egyetemi tanár - képzés és kutatás Kovács Ferenc - turistautak szakértő

 

Szervezeti adatok

MÁRIA ÚT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET
Levelezési cím: 1137 Budapest, Szent István Krt. 24. IV. em. 2.
Székhely: 8200 Veszprém, Házgyári út 7. Fax: 88 / 567-821
Email:info@mariaut.hu
Adószám: 18939963-1-19
Számlaszám: K&H Bank 10404041-00006690-00000007 (adományok és tagdíjak fogadása) SWIFT: OKHBHUHB, IBAN:HU32 10404041-00006690-00000007 (for donations)